Ensimmäiset kuukautiset

Ensimmäisten kuukautisten odottaminen voi tuntua jännittävälle ja mielessä saattaa pyöriä monenlaisia kysymyksiä. Milloin kuukautiset alkavat? Millaiset ne ovat? Miltä minusta kuukautisten aikana tuntuu? Osaanko käyttää kuukautissuojia oikein? Ensimmäiset kuukautiset herättävät paljon kysymyksiä ja ajatuksia ja se on ihan normaalia!

Milloin kuukautiset alkavat?

Ennen ensimmäisiä kuukautisia kehosi alkaa antamaan sinulle merkkejä hormonitoimintasi aktivoitumisesta. Ensimmäisiä merkkejä murrosiän alkamisesta on rintojen kasvaminen ja kasvupyrähdys. Murrosiän aikana myös tytön vartalo saa naisellisia muotoja mm. lantionkaaren muotoutuessa ja rasvakudoksen lisääntyessä reisissä ja lantion alueella.

Noin vuosi ennen kuukautisten alkamista huomaat, että pikkypöksyihisi voi erittyä vaaleaa eritettä. Sitä kutsutaan valkovuodoksi ja se kertoo siitä, että sukupuolihormonitasosi alkavat nousta. Valkovuodolla on tärkeä tehtävä - se puhdistaa ja kosteuttaa emätintä. Emätin yhdistää ulkoisia sukupuolielimiä eli ulkosynnyttimiä ja pikkulantiossa sijaitsevaa kohtua ja munasarjoja. Kohtua ja munasarjoja yhdistää putkimaiset munajohtimet.

Kun kuukautiset alkavat, voit tuntea ylpeyttä siitä, että kehosi toimii normaalisti ja sinusta on tullut nainen! Kuukautiset alkavat tytöillä eri ikäisenä – osalla jo 10-vuotiaana, toisilla vasta 15-vuotiaana. Useimmilla tytöillä kuukautiset alkavat 12-13 vuoden ikäisenä. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet tytön täyttäessä 16-vuotta, kannattaa asiaa selvitellä gynekologin vastaanotolla.

Omien kuukautistesi alkamisikä määräytyy sen perusteella, milloin kehosi alkaa tuottamaan riittävästi sukupuolihormoneja. Kun kehosi on valmis, munasarjasi aktivoituvat ja joka kuukausi munasarjassa kypsyy yksi munasolu. Kun munasolu puhkeaa, se vaeltaa munajohdinta pitkin kohtuun. Noin kaksi viikkoa munasolun irtoamisen jälkeen sinulla alkaa kuukautisvuoto. Kuukautisvuodon mukana kohdun vanha, paksu limakalvo poistuu
emättimen kautta ja limakalvo ohenee. Kuukautisvuodon ensimmäistä päivää sanotaankin kuukautiskierron ensimmäiseksi päiväksi ja se käynnistää jälleen uuden munasolun kypsymisen munasarjassa.

Kuukuppia käyttävä nainen kukkaniityllä

 

Millaiset ovat ensimmäiset kuukautiset?

Ensimmäiset kuukautiset ovat usein niukat ja vuoto on rusehtavaa. Kuukautisvuoto voi olla myös ensimmäisistä kuukautisista lähtien runsasta. Vuoto kestää normaalisti 3-7 päivää ja vuodon määrä voi olla ensimmäisinä vuotopäivinä ja viimeisinä vuotopäivinä niukkaa verrattuna keskimmäisiin vuotopäiviin. Normaalisti kuukautiset tulevat noin kerran kuukaudessa, mutta kuukautiskierrot voivat vaihdella hyvinkin paljon varsinkin ensimmäisten vuosien aikana.

Kuukautisia ennen ja niiden aikana voit tuntea mielialamuutoksia, päänsärkyä, kuukautiskipuja alamahalla, alaselässä ja joskus reisien
sisäpinnalla. Särkylääke auttaa hyvin päänsärkyyn ja kuukautiskipuihin. Mikäli riittävän vahva ja säännöllisesti otettu särkylääke ei auta tarpeeksi hyvin, käy lääkärin kanssa keskustelemassa eri hoitovaihtoehdoista.

Kuukautisten aikana on erittäin tärkeä pitää huolta hyvästä hygieniasta vaihtamalla kuukautissuoja säännöllisesti ja peseytymällä, vaihda myös pikkuhousut päivittäin. Muista vaihtaa side aina vessareissun yhteydessä tai vähintään 4-8 tunnin välein. Kuukautissuojan vaihdon yhteydessä on hyvä tehdä alapesu haalealla vedellä mm. hajuhaittojen ja tulehdusriskin vähentämiseksi. Tulehdusriskiä lisää se, että kuukautisveri on hyvä kasvualusta bakteereille. Kun olet oppinut käyttämään siteitä ja olet tottunut kuukautisiin, voit kokeilla myös emättimeen laitettavien tamponien tai ekologisen ja pitkäikäisen kuukautiskupin käyttöä.

Hyvä taito on opetella jo heti ensimmäisistä kuukautisista alkaen merkata kalenteriin kuukautisten alkamispäivä ja se, monta päivää kuukautisvuotosi kestää. Löydät netistä myös monia kuukautisten seurantaan soveltuvia sovelluksia. Voit ladata sovelluksen puhelimeesi ja se kulkee silloin aina mukanasi, jolloin kuukautiskiertoja on helppo seurata. Jos menet käymään lääkärin vastaanotolla kuukautisiin liittyvän asian merkeissä, ota kuukautiskalenteri mukaasi. Se antaa paljon hyvää tietoa lääkärille mm. hormonitoiminnastasi.