KUUKAUTISET VOIVAT OLLA
MYÖS ILON AIHE

Kuukautiset ovat maailman luonnollisin asia. Siksi niistä pitäisi voida myös iloita. Nomai auttaa sinua oppimaan lisää naiseudestasi ja mahdollistaa täysillä elämisen kuukauden jokaisena päivänä.

TILAA OMA KUUKUPPI

Kuukuppia käyttävät naiset tutkivat tuotteita

Normaalin kuukautiskierron vaiheet

Kuukautiskierto jaetaan kolmeen vaiheeseen, joiden aikana kehossa tapahtuu lukuisia hormonaalisia muutoksia.

Kierron alussa aivolisäke erittää FSH-hormonia, joka edistää munarakkulan kypsymistä. Munarakkulan kypsyminen puolestaan lisää kohdun limakalvoa paksuntavan estradioli-naishormonin tuotantoa.

Kierron keskivaiheilla luteinisoivan hormonin määrä kehossa lisääntyy äkillisesti, mikä saa aikaan ovulaation. Ovulaatiossa munarakkula puhkeaa ja munasolu irtoaa.

Kierron lopussa luteinisoiva hormoni jatkaa edelleen toimintaansa. Sen tehtävä on nyt auttaa munarakkulan tilalle kehittyvän keltarauhasen toimintaa sekä progesteroni-keltarauhashormonin eritystä. Keltarauhashormoni puolestaan kypsyttää kohdun limakalvoa ja valmistelee sitä mahdolliseen raskauteen.

Jos munasolu ei ovulaation aikana ole hedelmöitynyt, keltarauhanen surkastuu ja kohdun paksuuntunut limakalvo vuotaa seuraavan kuukautiskierron alussa kuukautisverenä pois.

Punainen sydän kuukupin käyttäjän kalenterin päällä

Kuukautiskierron pituus

Normaali kuukautiskierto on pituudeltaan noin 23–35 vuorokautta, ja se kestää kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkuun. On yleistä, että kierron pituus vaihtelee, ja etenkin kuukautisten ensimmäisinä vuosina kierrot voivat olla hyvinkin epäsäännöllisiä. Ei ole lainkaan tavatonta, että nuorilla tytöillä kierto kestää yli 40 päivää tai jopa muutaman kuukauden.

Kuukautiset – alkaminen ja loppuminen

Kuukautiset alkavat normaalisti 10–16 vuoden iässä ja päättyvät 43–57-vuotiaana. Keskimäärin ensimmäiset kuukautiset ilmaantuvat 12–13-vuotiaana ja viimeiset 51-vuotiaana. Kuukautisten alkamis- ja loppumisajankohtaan vaikuttavat perimä, ihmisen sairaushistoria ja elämäntavat.

Kuukupin käyttäjä punainen puhelin kädessä
Kuukuppia käyttävä nainen pitelee kädessään kalenteria

Vuotopäivät

Kuukautiset kestävät normaalisti 2–8 vuorokautta, keskimäärin kesto on 5 vuorokautta. Vuoto alkaa ja päättyy usein tiputteluun, ja runsaimpia vuotopäiviä ovat monesti kaksi ensimmäistä. Kuukautisvuodon kokonaismäärä kuukautisten aikana vaihtelee 20–80 millilitran (0,2–0,8 dl) välillä, ja varsinkin runsaammissa vuodoissa pienet verihyytymät ovat normaaleja.

Kuukautiskivut

Lähes kaikki kärsivät toisinaan kuukautiskivuista, mutta voimakkaina kipuja esiintyy noin 5–15 %:lla naisista. Kivut voivat alkaa joko heti ensimmäisistä kuukautisista tai lisääntyä vuosien aikana eri syistä johtuen.

Yleensä kipuja esiintyy vuodon ensimmäisinä päivinä. Ne ovat alavatsakramppeja, jotka voivat säteillä myös selkään ja reisiin. Kipujen yhteydessä saattaa esiintyä myös oksentelua, ripulia, ilmavaivoja, huimausta ja päänsärkyä. Normaalit kuukautiskivut ovat epämiellyttävyydestään huolimatta vaarattomia.

Hyvä hoito kipuihin on särkylääkitys, esimerkiksi ibuprofeeni, joka kannattaa aloittaa heti kuukautisten ensioireiden ilmaannuttua. Ota lääkettä säännöllisesti esimerkiksi kolme kertaa päivässä. Muista myös tarkistaa lääkepakkauksen kyljestä, että lääke soveltuu sinulle etkä ole sen ainesosille allerginen. Mikäli särkylääkitys ei auta, käy keskustelemassa asiasta gynekologisi kanssa.

Elämä kuukautisten aikana

Myös kuukautisten aikana sinun tulisi voida elää normaalisti. Useat kuukautissuojat kuitenkin rajoittavat elämää, sillä kertakäyttösuojia on vaihdettava usein eikä niiden pitävyyteen voi kaikissa tilanteissa täysin luottaa. Kuukautiskuppi on varma ja käyttömukava kuukautissuoja, jonka ansiosta voit elää täyttä elämää kuukauden jokaisena päivänä.

Pitämällä kirjaa kuukautisistasi opit paremmin tuntemaan kehosi toiminnan kierron eri vaiheissa. Lisäksi opit ennakoimaan seuraavan vuodon alkua tarkemmin.

Opi uutta naisterveydestä

SEURAA MEITÄ: