Kuukautisten oireet

Kerran kuussa, noin viikon ajan, noin 450 kertaa naisen elämän aikana, kuukautiset ovat osa naisen värikästä elämänpolkua.

Normaali kuukautiskierron pituus kuukautisvuodon ensimmäisestä päivästä seuraavan vuodon ensimmäiseen päivään on 23-35 päivää. Kuukautisvuodon ja vuotopäivien määrä voi vaihdella kuukautiskierrosta toiseen. Se on aivan normaalia. Myös kuukautiskiertojen pituudet voivat vaihdella satunnaisesti hormonaalisten syiden tai stressin seurauksena. Mikäli vuodot tai kuukautiskiertojen pituus muuttuu huomattavasti, kannattaa varata aika gynekologille syyn selvittämistä varten.

PMS-oireet

Lähes kaikilla naisilla on jossain elämänsä vaiheessa kuukautisia ennakoivia oireita, joita kutsutaan PMS-oireiksi (premenstruaali syndrooma). PMS-oireet ovat kiusallinen, mutta hyvänlaatuinen vaiva. Oireiden syytä ei tiedetä, mutta niiden tiedetään liittyvän säännölliseen kuukautiskiertoon. PMS-oireet alkavat munasolun irtoamisen eli ovulaation jälkeen kuukautiskierron loppupuolella ja ne helpottavat 3-4 päivän kuluttua kuukautisvuodon alkamisesta.

Ennen kuukautisia naisen mieliala voi olla itkuinen, alakuloinen, rinnat aristavat, olo on turvonnut ja väsähtänyt. Kuuntele itseäsi – oireita voi helpottaa esimerkiksi liikkumalla itselle mieluisalla tavalla, syömällä terveellisesti ja rajoittamalla suolan, kahvin ja alkoholin käyttöä.

Jokaisen kuukautisoireet ovat yksilöllisiä

Juuri ennen kuukautisia naisella voi olla alamahalla kramppimaisia kipuja, alaselkäjomotusta ja päänsärkyä sekä yleistä huonovointisuutta. Oireet ovat merkki alkavasta kuukautisvuodosta.

Kuukautiskipuja on jossain määrin lähes kaikilla naisilla ja särkylääke on säännöllisesti käytettynä hyvä apu oireisiin. Kuukautiskipuja on eniten ensimmäisinä vuotopäivinä alamahalla, alaselässä ja osalla naisista kivut voivat säteillä myös reisien sisäpinnoille. Joillain naisilla on myös yleisoireita kuten päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

Kuukupin käyttäjällä on mielenrauha

Keskustele rohkeasti kuukautisoireistasi

Tavallisempaa onkin, että naisella on jonkinlaisia kuukautisiin liittyviä oireita kuin että kuukautiset olisivat aina täysin oireettomat. Suuri osa naisista pärjää hyvin kuukautisoireiden kanssa ja itsehoito kuten lämpö, hieronta sekä särkylääkkeet kuten tulehduskipulääkkeet helpottavat kipuoireita.

Oireista kannattaa myös keskustella avoimesti lähipiirin kanssa. Mikäli kuukautisiin liittyvät oireet huonontavat naisen elämänlaatua on hyvä käydä keskustelemassa gynekologin kanssa eri hoitovaihtoehdoista.

Tyytyväisyystakuu • Mikäli et ole tyytyväinen Nomai-kuukuppiisi harjoiteltuasi sen käyttöä vähintään neljän kierron ajan, voit palauttaa Nomain omasta nettikaupasta ostetun kuukupin (ei koske jälleenmyyjiltä ostettuja tuotteita) ja saat rahasi takaisin. Lähetä meille viestiä osoitteeseen palautukset@nomaicup.com ja saat tarkemmat palautusohjeet paluupostissa. Palautusoikeus astuu voimaan 4 kuukauden kuluttua ostopäivästä ja on siitä eteenpäin voimassa 2 kuukautta.

Opi uutta naisterveydestä

SEURAA MEITÄ: