Kuukautiskupin käyttöohjeet

Kuukautiskupin käyttö vaatii alkuun hieman harjoittelua, mutta kun kuppia oppii kerran käyttämään, muut kuukautissuojat eivät enää tunnu miellyttäviltä vaihtoehdoilta. Tässä sinulle kuukupin käyttöohjeet tiiviissä paketissa. Suhtaudu harjoitteluun jännittävänä seikkailuna, jonka aikana opit tuntemaan itsesi paremmin ja huomaat, miten mukavaa elämää voi myös kuukautisten aikana olla. Hauskoja harjoitteluhetkiä!

 1. Ennen käyttöä

  Lääketieteellinen silikoni on materiaali, joka ei kerää itseensä bakteereja. Oikein puhdistettuna kuukuppi onkin hygieenisin kuukautissuojavaihtoehto.

  Ennen kuin otat kupin ensimmäistä kertaa käyttöön sekä aina kuukautistesi alkaessa, keitä kuppia noin 10 minuutin ajan. Varmista, että kattilassa on niin paljon vettä, ettei kuppi osu keitettäessä kattilan pohjaan. Älä jätä kiehuvaa vesiastiaa vahtimatta.

  Muista myös pestä kätesi huolellisesti miedolla saippualla aina ennen kuin ryhdyt käsittelemään kuppia.

  Kun olet desinfioinut kupin, tarkista että kuppiosan yläreunassa olevat ilmareiät ovat puhtaat ja auki.

 2. Kuukupin taittelu

  Jotta kupin asettaminen emättimeen olisi mahdollisimman helppoa, taittele se tiiviiksi paketiksi. Yleisimmät taittelutekniikat ovat ns. sydäntaittelu, simpukkataittelu ja kolmiotaittelu. Itsellesi luontaisimman taittelutekniikan löydät varmasti.

 3. Kupin asettaminen paikoilleen

  Tässä kohtaa on tärkeintä, että mielesi ja kehosi ovat rentoina. Kupin paikalleen asettaminen vaatii jokaiselta harjoitusta, joten älä lannistu, jos et ensimmäisellä kerralla onnistu aivan täydellisesti. Monesti oikea ja itselle mieluisin käyttötekniikka löytyy parin kolmen kuukautiskierron aikana.

  Yleisimmät tavat asettaa kuppi paikoilleen ovat wc-pöntöllä istuen, pienessä kyykkyasennossa seisten tai toinen jalka wc-istuimen kannen päälle nostettuna. Varsinkin alussa kupin paikalleen laittoa ja asettumista voi helpottaa esimerkiksi vedellä tai ei-öljypohjaisella liukuvoiteella.

  Pidä kuukuppi napakasti taiteltuna ja vie se kaulus edellä koko pituudeltaan emättimeen. Tunnustele sormellasi kupin alaosaa antennin ympäriltä. Jos kuppi on auennut hyvin, sen pohja tuntuu pyöreähköltä. Jos kuppi ei ole auennut kunnolla, ota kupin pohjasta kiinni ja pyöräytä sitä esimerkiksi 180 astetta ympäri. Voit myös vetää kuppia ensin antennista hieman alaspäin, pyöräyttää sitä hiukan ja sen jälkeen työntää sen jälleen paikalleen. Näiden toimenpiteiden pitäisi auttaa kuppiasi aukeamaan emättimessä juuri oikealla tavalla.

  Kun kuppi on asetettu paikoilleen, sen antenni ei saa jäädä emättimen ulkopuolelle. Jos antenni tuntuu emättimen ulkopuolella, kuppi voi olla liian alhaalla emättimessä, kuppi voi olla kooltaan liian iso tai antenni on sinulle liian pitkä. Halutessasi voit leikata antennia saksilla lyhyemmäksi pallo kerrallaan. Vielä harjoitteluvaiheessa antennia ei kuitenkaan kannata leikata kokonaan pois, sillä se saattaa helpottaa kupin käytön opettelua. Varo antennia lyhentäessäsi, ettet vahingoita saksilla kupin pohjaa.

  Kuppi pysyy paikoillaan alipaineen ja lantionpohjalihaksiston avulla. Kun kuppi on asetettu paikoilleen oikein, sinun ei pitäisi tuntea sitä lainkaan. Myöskään ohivuotoja ei pitäisi tällöin esiintyä. Juuri tämä tekee kupin käytöstä niin ihanaa ja vapauttaa sinut elämään normaalia elämää myös kuukautistesi aikana!

Kuukuppia käyttävä nainen hymyilee peukalo pystyssä
 1. Kupin poistaminen

  Kupin tyhjennysväli riippuu vuotosi määrästä. Runsaina vuotopäivinä voit joutua tyhjentämään kupin 2–4 kertaa, mutta pelkkä aamuin illoin tyhjennyskin saattaa riittää. Kuppia voit käyttää huoletta myös nukkuessasi tai vessareissujen aikana eli virtsatessasi tai ulostaessasi. Tyhjennä kuppi kuitenkin vähintään 12 tunnin välein. Jos joudut tyhjentämään kuppia päivän aikana usein, voi vuotosi olla runsasta. Tällöin asiasta olisi hyvä käydä keskustelemassa oman gynekologin kanssa.

  Kuppia poistaessasi muista jälleen rentous ja hyvä käsihygienia. Voit joko istua wc-istuimelle, nostaa jalkasi wc-istuimen kannen päälle tai asettua kyykkyasentoon. Kun olet valmis, työnnä ensin sormesi emättimeen ja purista kupin pohjaa. Voit myös liu’uttaa sormeasi kupin kylkeä pitkin, jolloin se antaa periksi ja alipaine kupin sisältä poistuu. Työnnä kuppia sen jälkeen lantionpohjan lihaksillasi kohti emättimen suuaukkoa samaan tapaan kuin wc:ssä käydessäsi. Ohjaa kuppia samalla sormillasi emättimestä ulos. Kupin antennista ei kannata vetää, sillä se voimistaa kupin alipainetta ja pitää kupin tiiviimmin paikoillaan.

 2. Kupin tyhjentäminen ja huuhtelu

  Tyhjennä kuppi joko wc-pönttöön tai lavuaariin ja huuhtele se. Huuhtelu kannattaa aloittaa kylmällä vedellä, sillä tämä estää kupin värjäytymisen. Voit käyttää huuhteluun myös mietoa, hajusteetonta, öljytöntä saippuaa, jonka pH-arvo vastaa emättimen pH-arvoa 3,5–5. Jos wc-tiloissa ei ole lavuaaria, voit myös pyyhkiä kupin intiimialueelle tarkoitetulla puhdistusliinalla. Tarkista puhdistuksen yhteydessä, että kupin yläosassa olevat ilmareiät ovat kokonaan auki ja puhtaat.