FAQ – Usein kysyttyjä kysymyksiä

1. Kuppiin liittyviä kysymyksiä

Mistä Nomai-kuukupit on tehty, missä ne on valmistettu ja missä niitä myydään?

Nomai-kuukupit on tehty tutkitusti turvallisesta 100 % lääketieteellistä silikonista, joka on saanut FDA-hyväksynnän. Värit on testattu kansainvälisten standardien mukaisesti ja ne soveltuvat lääketieteelliseen käyttöön. Värit eivät sisällä haitallisia kemikaaleja, lateksia, ftalaatteja, BPA:ta eikä parabeeneja. 

Nomai-kuukupit valmistetaan Sastamalassa, Teknikum Oy:n tehtaalla.

Oman Nomai-kuukuppisi voit ostaa joko Nomain verkkokaupasta tai apteekeista kautta maan.

 

Minkä kokoinen kuppi sopisi minulle parhaiten?

Jokainen nainen on anatomialtaan ainutlaatuinen ja yksilöllinen. Mielestämme tärkein kupin valintaan vaikuttava tekijä on vuodon määrä. Muita kupin kokoon vaikuttavia tekijöitä ovat kohdunsuun sijainti, synnytysten määrä ja synnytystapa, lantionpohjanlihasten kunto sekä virtsarakon herkkyys. Jos olet nuori ja harjoittelet ensimmäistä kertaa kupin käyttöä, voi olla helpointa aloittaa pienimmällä (koko S) tai keskikokoisella kupilla (koko M). Monet naiset käyttävät kuukautisten aikana kahta eri kokoista kuppia. Ensimmäisinä, runsaina vuotopäivinä suurempaa (L tai M) kuppia ja vuodon loppupuolella vuodon määrän ollessa niukempi pienempää (M tai S) kuppia.

Voiko kuukupin kanssa käyttää liukastetta?

Usein varsinkin harjoitteluvaiheessa vesiliukoisen liukastevoiteen sively kupin pinnalle helpottaa sen paikalleen asettamista. Öljypohjainen liukaste voi vaurioittaa kuppia. Myös kupin kastelu vedellä voi helpottaa sen paikalleen asettamista.

Kuinka usein kuppi pitää tyhjentää?

Kuukautiskuppi tyhjennetään normaalisti 2–4 kertaa vuorokaudessa vuodon määrän mukaan. Jos sinulla on runsas vuoto, joudut tyhjentämään kuppia useammin. Kuppi pitää tyhjentää vähintään 12 tunnin välein.

Mikä merkitys kupin yläosassa olevilla rei'illä on ?

Reiät ovat helpottamassa kuukupin poistamista. Kuppi pysyy paikoillaan alipaineen avulla ja ilmareiät helpottavat alipaineen poistamista kupista ennen sen poisottoa emättimestä. Muista tarkistaa, että ilmareiät on puhdistettu hyvin ja ne pysyvät avoimina.

Kupin antenni painaa – voiko sitä leikata?

Antenni helpottaa kupin paikalleen asettamista ja kupin asennon korjaamista. Antennin avulla voit myös vahvistaa kupin alipainetta asettamalla kupin melko ylös emättimeen ja vetämällä antennista sitä hieman alaspäin. Näin alipaine kupissa lisääntyy. Nomai-kupissa on pehmeä, joustava antenni, joka on suunniteltu niin, että se ei painaisi käytön aikana epämukavasti. Mikäli antenni kuitenkin painaa, voit varovasti leikata sitä lyhemmäksi pallo kerrallaan. Älä leikkaa heti koko antennia pois. Varo leikatessasi, että et vahingoita kupin pintaa. Kupin poistamiseen et tarvitse antennia. Mikäli vedät antennista, kupin poisto vaikeutuu alipaineen lisääntyessä. 

Kuinka kuppi pysyy paikoillaan?

Kuppi pysyy paikoillaan alipaineen ja lantionpohjalihaksiston avulla. Kun kuppi on asetettu oikein paikoilleen, se asettuu itsestään myötäilemään emättimen seinämiä eikä sinun pitäisi tuntea kuppia lainkaan. Myöskään ohivuotoa ei pitäisi tällöin esiintyä.

Mielestäni kuppi on hyvin paikoillaan, mutta miksi minulla on ohivuotoa?

Syitä voi olla monia. Varmista ensin, että kuppi on auennut hyvin. Kokeile tuntuuko kupin pohja pyöreähköltä pyörittämällä sormea kupin pohjan ympäri. Jos mielestäsi kuppi ei ole auennut hyvin, pyöräytä kuppia sen pohjasta kiinni pitäen 180 astetta akselinsa ympäri tai keikuttele kuppia puolelta toiselle. Voit vetää kuppia myös hieman alaspäin antennista kiinni pitäen, jolloin alipaine vahvistuu. Voit myös poistaa kupin ja kokeilla sen paikalleen asettamista eri asennossa ja eri taittelutekniikalla, jolloin se voi aueta paremmin. 

Kuukautisvuoto tulee kohdusta kohdunsuun kautta emättimeen. Mikäli kuppi on liian ylhäällä, kohdunsuu jää kupin viereen. Tällöin vuoto valuu kupin ohi. Kupin oikea paikka on kohdunsuun alapuolella, jolloin vuoto valuu kuppiin. Voit kokeilla kohdunsuuta myös sormella. Se tuntuu kiinteämmälle ja pyöreämmälle/napukkamaiselle kudokselle kuin ympäröivän emättimen limakalvo ja sijaitsee yleensä syvemmällä emättimen pohjukassa.

Tarkista, että ilmareiät ovat puhtaat ja auki. Ilmareiät ovat tarpeelliset alipaineen muodostumisessa kupin aukeamiseksi ja paikallaan pysymiseksi.

Jos sinulla on pientä tiputteluvuotoa, voi se johtua siitä, että kupin alapuolelle on jäänyt hieman verta. Hyvä alapesu kupin tyhjentämisen yhteydessä poistaa tämän ongelman.

Kuppi voi olla sinulle väärän kokoinen ja ei sen takia pysy tiiviisti emättimen seinämää vasten. Kokeilee isompaa kuppikokoa, joka asettuu paremmin paikoilleen ja estää ohivuodon.

Kuinka kupin saa poistettua?

Kupin voit poistaa eri asennoissa, joista suositummat ovat wc-pöntöllä istuen, toinen jalka wc-pöntön päälle nostettuna, kyykkyasennossa tai suihkun yhteydessä. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman asennon kupin poistoon. Muista rentoutua, työnnä kuppia lantionpohjalihaksilla alaspäin kuten vessassa käydessäsi teet. Ponnista kunnes yletät tarttumaan kupin pohjaan. Voit antennia seuraamalla löytää kupinpohjan helpommin. Purista kupin pohjasta tai liuta sormea hieman kupin seinämää ylöspäin samalla painaen kuppia, jolloin alipaine häviää. Saatat tuntea tai kuulla alipaineen poistumisen. Sen jälkeen peukalo-etusormi-keskisormiotteella litistäen keinuttele ja vedä kuppia varovasti alaspäin ja tyhjennä se lavuaariin tai wc-pönttöön. Varo ettet vedä pelkästään antennista, sillä se lisää alipainetta ja hankaloittaa kupin poistamista.

2. Kupin käyttöön liittyviä kysymyksiä

Olen 15-vuotias enkä ole harrastanut seksiä – voinko käyttää kuukuppia?

Kyllä voit käyttää! Kupin käytöllä ei ole ikärajaa. Jos olet käyttänyt tamponeja, on kupin käyttö nopeampi oppia. Harjoittelemalla kuka tahansa oppii käyttämään kuukuppia. Jos et ole ollut yhdynnässä, valitse aluksi pienin kuppi (koko S), jolla on mukavin harjoitella kupin käyttöä. Tarvittaessa voit laittaa kupin pintaan vesiliukoista liukuvoidetta tai kastella kupin vedellä.

Voinko käyttää kuukuppia kierukan kanssa?

Voit käyttää kuukuppia kierukan kanssa. Muista poistaa alipaine kupista ennen sen poistamista. Kuukuppi asettuu emättimessä kohdunsuun alapuolelle eikä yleensä osu kohdunsuuhun ja kierukan lankoihin. Keskustele asiasta vielä gynekologisi kanssa ja pyydä häntä tarkistamaan, että kierukan poistolangat eivät ole liian pitkät. Jos langat pitenevät, ota yhteyttä gynekologiisi, joka varmistaa, että kierukka on hyvin paikoillaan.

Pitääkö kuukuppi poistaa yhdynnän ajaksi?

Kyllä. Kuukuppia ei saa käyttää yhdynnän aikana eikä se suojaa raskaudelta tai sukupuolitaudeilta.

Suojaako kuukuppi sukupuolitaudeilta tai raskaudelta?

Ei – kuukuppi ei suojaa sukupuolitaudeilta eikä raskaudelta. Sukupuolitaudeilta suojaa ainoastaan huolellinen kondomin käyttö. Muista käyttää luotettavaa ehkäisyä yhdynnän aikana mikäli et halua tulla raskaaksi!

Voiko kuukuppia käyttää urheillessa, esim. uidessa tai joogatessa?

Tottakai! Huomaat, että kuukuppia käyttäessäsi urheilu on paljon huolettomampaa kuukautistesi aikana. Voit elää yhtä aktiivista ja täysipainoista elämää kuin muulloinkin! 

Saako kuppia käyttää hiivatulehduksen tai emätintulehduksen aikana?

Kuukuppia ei saa käyttää gynekologisten tulehdusten aikana. Ota yhteys gynekologiisi, joka arvioi hoidon tarpeen. Kun tulehdus on rauhoittunut, voit taas huoletta käyttää kuukuppia. Kun tulehduksen jälkeen käytät kuppia, muista varmistaa, että se on hyvin puhdistettu esim. keittämällä.

Voiko kuukuppia käyttää synnytyksen jälkivuodon aikana?

Kuukuppia ei saa käyttää jälkivuodon aikana tulehdusriskin takia.

Saako kuppia käyttää lennon aikana?

Kyllä! Kuppi on miellyttävä matkakumppani lennon aikana. Voit laittaa kuukupin jo ennen lentoa, jos epäilet vuodon alkavan lennon aikana.  Koska kuppia ei tarvitse tyhjentää kuin 12 tunnin välein, saatat selvitä koko lentoajan tyhjentämättä kuppia!

Täytyykö kuppi poistaa vessakäynnin ajaksi?

Kuppia ei tarvitse poistaa, mutta jos koet miellyttävämmäksi käydä vessassa ilman kuppia, voit toki ottaa sen pois wc-käynnin ajaksi.

Voinko käyttää kuukuppia jos minulla on lateksiallergia?

Kyllä voit. Nomai-kuukuppi on tehty lääketieteellisestä silikonista, joka ei sisällä lateksia, parabeeneja, BPA:ta eikä ftalaatteja.

Mikä on kuukupin ja tamponin ero?

Nomai-kuukuppi on tehty lääketieteellisestä silikonista, joka ei kuivata limakalvoja eikä ole bakteereille suotuisa kasvualusta. Kuukautiskupissa veri kertyy kupin sisäpuolelle eikä se ole kosketuksissa limakalvojen kanssa. Kuppia ei tarvitse tyhjentää joka vessakäynnillä ja usein riittää, että sen tyhjentää 12 tunnin välein. Nomai-kuukuppeja on kolmea eri kokoa, joihin mahtuu kuukautisvuotoa kupin koosta riippuen 23 ml–41 ml. Kuukupin kanssa voit harrastaa tamponin käyttöä vapaammin eri liikuntalajeja, kuten uintia.

Tamponit on tehty puuvillasta tai rayonista. Tamponi on imukykyistä materiaalia, joka on suoraan kosketuksissa emättimen limakalvojen kanssa. Imukykynsä johdosta se voi myös kuivattaa limakalvoja samalla kun se imee itseensä verta. Tällöin myös veri on kosketuksissa limakalvojen kanssa toimien samalla hyvänä kasvualustana bakteereille. Tamponeissa on tämän johdosta useammin epämiellyttävää hajua kuin kuukupissa. Tamponi pitää vaihtaa aina vessassa käydessä.

Mikä on TSS? Voiko kuukupin käyttö aiheuttaa sen?

Toksinen shokkioireyhtymä on hyvin harvinainen, mutta vakava elimistön normaalin bakteerikantaan kuuluvien yleensä stafylokokki- tai joskus myös streptokokkibakteerien aiheuttama sairaus. Bakteereja on runsaasti mm. iholla ja limakalvoilla. Sairauden aiheuttavat bakteerin erittämät toksiinit eli myrkyt , jotka leviävät haavauman tai limakalvon kautta elimistöön.

Toksinen shokkioireyhtymä on yleistynyt tulehdus, jonka oireita ovat mm. akuutti korkea kuume (yli 39 C), yleinen huonovointisuus, huimaus/pyörtyily, verenpaineen lasku, punoittava ihotulehdus, oksentelu, ripuli ja/tai lihaskivut.

Ilman nopeaa sairauden tunnistamista ja hoitoa toksinen shokkioireyhtymä etenee hengenvaaralliseksi monielinvaurioksi ja siihen voi kuolla.

Sairaus on liitetty imukykyisten tamponien käyttöön, mutta kuukautisiin liittymättömät tapaukset ovat huomattavasti yleisempiä ja sairautta todetaan niin naisilla, miehillä kuin lapsillakin.

On erittäin harvinaista saada TSS, eli toksinen shokkioireyhtymä kuukautiskupin käytöstä johtuen. Huolellisella hygienialla ja kupin oikeanlaisella käytöllä huolehdit terveydestäsi. Muista tyhjentää kuppi vähintään 12 tunnin välein.

Jos sinulle tulee yllämainittuja oireita, poista kuukuppi heti ja ota yhteys välittömästi lääkäriin ja kerro hänelle TSS-epäilystäsi.

Huolellinen hygienia kupin käytön yhteydessä sekä kuukupin ohjeenmukainen tyhjentäminen ovat erittäin tärkeitä asioita tulehduksien ennaltaehkäisyssä!

Voiko kuukupin kanssa saunoa?

Kyllä! Kuukuppia voit käyttää hyvin myös saunoessasi.

3. Kupin huolto ja hygienia

Kuinka puhdistan Nomai-kuukupin?

Ennen kupin ensimmäistä käyttökertaa keitä kuppia 10 minuuttia astiassa, jossa on riittävästi vettä, niin että kuppi kelluu astiassa vapaasti. Keitä kuukuppia myös aina kuukautistesi jälkeen 10 minuutin ajan ennen kuin laitat sen säilytyspussiin. Ennen pussiin laittamista kuivata kuppi ilmavasti.

Osalla naisista on kaksi kuppia, joita he käyttävät vuorotellen kuukautisten aikana. Kun toinen kuppi on käytössä, voi toisen puhdistaa valmiiksi esim. keittämällä. Näin tyhjentämisen yhteydessä voi aina käyttää valmiiksi steriloitua kuppia.

Kun poistat kupin, tyhjennä kuppi joko wc-pönttöön tai lavuaariin ja huuhtele se. Huuhtelu kannattaa aloittaa kylmällä vedellä, sillä tämä estää kupin värjäytymistä. Voit käyttää huuhteluun myös mietoa, hajusteetonta, öljytöntä, esimerkiksi intiimialueen pesuun tarkoitettua saippuaa, jonka PH on 3.5–5.5, eli vastaa emättimen hapanta ympäristöä. 

Silikoni on huokoinen materiaali, joka voi imeä itseensä öljyä, hajua ja värejä esimerkiksi saippuasta. Nämä aineet voivat muodostaa kupin pinnalle kalvon, joka voi aiheuttaa kuppiin hajua tai ärsyttää limakalvoja.

Jos wc-tiloissa ei ole lavuaaria, voit myös pyyhkiä kupin intiimialueen puhdistusliinalla. Tarkista puhdistuksen yhteydessä, että kupin yläosassa olevat ilmareiät ovat kokonaan auki ja puhtaat.

Keitä kuppia vähintään 10 minuuttia ennen kuukautisia ja niiden jälkeen.

Kuinka säilytän kuukuppia kuukautisteni välissä?

Keittämisen jälkeen laita kuppi kuivumaan ilmavasti. Säilytä kuukuppi sen omassa hengittävässä säilytyspussissa tai muutoin ilmavasti. Älä säilytä kuppia ilmatiiviissä rasiassa kuten muovirasiassa tai tiukasti suljettavassa muovipussissa – tällöin kupin huokoinen materiaali saattaa imeä itseensä epämiellyttävää hajua.

Kuukuppini on käytössä värjäytynyt. Pitääkö kuppi vaihtaa?

Ei tarvitse, mikäli kupin pinta on ehjä eikä siinä ole halkeamia. Voit yrittää poistaa värjäytymät pitämällä kuppia upotettuna vähintään tunnin ajan etikkaan tai vesi-sitruunamehuseokseen. Voit myös kokeilla laittaa kupin auringonvaloon kylpemään.

Voit puhdistaa värjäymiä myös miedolla 3 % vetyperoksidilla. Pidä kuukuppia vetyperoksidiliuoksessa vähintään tunnin ajan. Jos värjäytymät eivät ole lähteneet, voit toistaa vetyperoksidikylvyn. Vetyperoksidi ei sisällä myrkyllisiä aineita ja se neutraloituu vedeksi. Jos teet vetyperoksidikylvyn kuukupille usein, voi se haperoittaa huokoista silikonia ja haalistaa kupin väriä.

Muista keittää kuppia 10 minuutin ajan aina sen jälkeen, kun olet puhdistanut värjäymiä kupista, jotta kuppiin ei jää limakalvoja ärsyttäviä aineita. 

Milloin kuukuppi pitää uusia?

Vaihda kuppi aina uuteen silloin, kun sen silikoninen pinta on kulunut tai kupissa on halkeamia. Värjäytymät eivät estä kupin käyttöä. Mikäli sinulla on tulehduskierre, kuten toistuva hiiva/emätintulehdus, suositellaan kupin vaihtamista uuteen sekä pientä käyttötaukoa, jotta limakalvojen ärsytys ja bakteeritasapaino palautuvat normaaliksi. Tässä tapauksessa voit vahvistaa emättimen luontaista bakteerikantaa esim. maitohappobakteerikuurilla.

Lääketieteellinen silikoni kestää oikein hoidettuna vuosia, mikäli kupin pinta pysyy ehjänä. Jokainen käyttäjä löytää itselleen sopivimman kupin uusimisajankohdan omasta kupin käyttötavastaan riippuen.

Kuinka hävitän käytetyn kupin?

Kuukautiskuppi on sekajätettä ja sen voi laittaa sekajätteisiin. Silikonin voi hävittää myös polttamalla. Palaessaan silikonista ei vapaudu haitallisia aineita, se palaa tarpeeksi kovassa lämpötilassa valkeaksi tuhkaksi. 

4. Kupin turvallisuus

Ovatko kuukautiskupin materiaali ja värit turvallisia käyttää?

Nomai-kuukupit on tehty tutkitusti turvallisesta 100 % lääketieteellistä silikonista, joka on saanut FDA-hyväksynnän. Kupeissa käytetyt värit on testattu kansainvälisten standardien mukaisesti ja todettu lääketieteelliseen käyttöön soveltuviksi. Väreissä ei ole haitallisia kemikaaleja, lateksia, ftalaatteja, BPA:ta eikä parabeeneja. 

 

Tehdäänkö kuukautiskuppeja muusta materiaalista?

Kyllä. Kuukuppeja tehdään myös termoplastisesta elastomeerista eli TPA:sta. Koska emme ole perehtyneet kyseiseen materiaaliin, emme pysty ottamaan kantaa sen turvallisuuteen.