Mikä on kuukuppi?

Kuukuppi on kestokuukautissuoja, joka on valmistettu lääketieteellisestä silikonista. Se on nimensä mukaisesti kuppi, joka asetetaan emättimeen keräämään kuukautisvuotoa. Ensimmäinen kuukautiskuppi suunniteltiin jo 1800-luvulla, joten kyseessä ei suinkaan ole mikään uusi keksintö. Lukuisista markkinoilla olevista kuppimerkeistä Nomai on vaihtoehto, jonka tuotekehityksen taustalla on vahva lääketieteellinen osaaminen.

Näin syntyi Nomai-kuukuppi

Nomain suunnittelussa tärkeimpiä ohjenuoria ovat olleet naisen anatomian ja kuukautisten fysiologian tuntemus. Kuppi on valmistettu erityisen pehmeästä silikonista, joka asettuu luontevasti emättimeen ja mukailee jokaisen naisen yksilöllistä anatomiaa täydellisesti. Laaja joukko eri-ikäisiä suomalaisnaisia testasi Nomai-kuukuppia tuotekehitysvaiheessa. Kuukautiskupin kuuluu olla huomaamaton, luotettava, helppokäyttöinen ja äärimmäisen turvallinen.  Nomai on kaikkea tätä.

Nomai - kuukuppien muotovalio

Nomai on gynekologi Nonna Heiskasen käsialaa. Kuppi on valmistettu pehmeästä, lääketieteellisestä silikonista Suomessa, ja se on muotoilultaan
edistyksellinen. Kupin pehmeyden, kapean alaosan ja sileän pinnan ansiosta se on käytössä huomaamaton eikä paina virtsarakkoa tai ärsytä emättimen herkkiä limakalvoja. Sileän pinnan ja suurien ilmareikien ansiosta kuukuppi on myös helppo puhdistaa. Kupin antenni ja sen pohjassa oleva tartuntavahvike lisäävät kupin käyttömukavuutta.

Kolme kokoa, kolme väriä

Punainen Nomai S on tilavuudeltaan 23 ml ja sopii erityisesti kupin käytön harjoitteluvaiheeseen ja niukkaan vuotoon. Kirkkaan Nomai M:n tilavuus on 32 ml, ja se on hyvä valinta normaaliin vuotoon. Mustan L-koon Nomai kuukupin tilavuus on 41 ml. Se soveltuu normaalin vuodon lisäksi myös runsaaseen vuotoon.

Miksi Nomai kuukuppi on ylivoimainen?

  1. Kuukuppi on käyttömukava ja huomaamaton. Kun kuppi on asetettu paikoilleen oikein, se ei tunnu miltään. Voit elää myös kuukautistesi aikana täyttä elämää, ilman rajoituksia.
  2. Kuukuppi on luotettava. Kuppi kerää vuotoasi jopa 12 tunnin ajan ennen täyttymistään. Tämä tekee esimerkiksi uimahallireissuista tai pitkistä lentomatkoista huomattavasti mukavampia.
  3. Kuukuppi on hygieeninen. Lääketieteellinen silikoni estää bakteerien kasvua, ei kuivata limakalvoja eikä sisällä limakalvoja ärsyttäviä kemikaaleja, joita voi olla tamponeissa ja siteissä.
  4. Kuukuppi säästää kukkaroasi. Nainen käyttää elämänsä aikana kuukautissuojiin keskimäärin 5000 euroa. Kuppi on investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin.
  5. Kuukuppi on ekologinen. Kertakäyttöisistä kuukautissuojista kertyy suuria määriä huonosti maatuvaa ja muovia sisältävää jätettä. Elämäsi aikana tuotat jätettä yli 100 kiloa vähemmän vaihtamalla siteet ja tamponit kuukuppiin. Valitsemalla kuukupin teet siis suuren palveluksen paitsi itsellesi myös maapallollemme.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

MIKÄ ON KUUKUPIN JA TAMPONIN ERO?

Nomai-kuukuppi on tehty lääketieteellisestä silikonista, joka ei kuivata limakalvoja eikä ole bakteereille suotuisa kasvualusta. Kuukautiskupissa veri kertyy kupin sisäpuolelle eikä se ole kosketuksissa limakalvojen kanssa. Kuppia ei tarvitse tyhjentää joka vessakäynnillä ja usein riittää, että sen tyhjentää 12 tunnin välein. Nomai-kuukuppeja on kolmea eri kokoa, joihin mahtuu kuukautisvuotoa kupin koosta riippuen 23 ml–41 ml. Kuukupin kanssa voit harrastaa tamponin käyttöä vapaammin eri liikuntalajeja, kuten uintia.

Tamponit on tehty puuvillasta tai rayonista. Tamponi on imukykyistä materiaalia, joka on suoraan kosketuksissa emättimen limakalvojen kanssa. Imukykynsä johdosta se voi myös kuivattaa limakalvoja samalla kun se imee itseensä verta. Tällöin myös veri on kosketuksissa limakalvojen kanssa toimien samalla hyvänä kasvualustana bakteereille. Tamponeissa on tämän johdosta useammin epämiellyttävää hajua kuin kuukupissa. Tamponi pitää vaihtaa aina vessassa käydessä.

OLEN 15-VUOTIAS – VOINKO KÄYTTÄÄ KUUKUPPIA VAIKKA MINULLA EI OLE OLLUT SEKSIELÄMÄÄ ENKÄ OLE KÄYTTÄNYT TAMPONEJA?

Kyllä voit käyttää! Kupin käytöllä ei ole ikärajaa. Jos olet käyttänyt tamponeja, on kupin käyttö nopeampi oppia. Harjoittelemalla kuka tahansa oppii käyttämään kuukuppia. Jos et ole ollut yhdynnässä, valitse aluksi pienin kuppi (koko S), jolla on mukavin harjoitella kupin käyttöä. Tarvittaessa voit laittaa kupin pintaan vesiliukoista liukuvoidetta tai kastella kupin vedellä.

VOINKO KÄYTTÄÄ KUUKUPPIA KIERUKAN KANSSA?

Voit käyttää kuukuppia kierukan kanssa. Muista poistaa alipaine kupista ennen sen poistamista. Kuukuppi asettuu emättimessä kohdunsuun alapuolelle eikä yleensä osu kohdunsuuhun ja kierukan lankoihin. Keskustele asiasta vielä gynekologisi kanssa ja pyydä häntä tarkistamaan, että kierukan poistolangat eivät ole liian pitkät. Jos langat pitenevät, ota yhteyttä gynekologiisi, joka varmistaa, että kierukka on hyvin paikoillaan.

KUINKA PUHDISTAN NOMAI-KUUKUPIN?

Ennen kupin ensimmäistä käyttökertaa keitä kuppia 10 minuuttia astiassa, jossa on riittävästi vettä, niin että kuppi kelluu astiassa vapaasti. Keitä kuukuppia myös aina kuukautistesi jälkeen 10 minuutin ajan ennen kuin laitat sen säilytyspussiin. Ennen pussiin laittamista kuivata kuppi ilmavasti.

Osalla naisista on kaksi kuppia, joita he käyttävät vuorotellen kuukautisten aikana. Kun toinen kuppi on käytössä, voi toisen puhdistaa valmiiksi esim. keittämällä. Näin tyhjentämisen yhteydessä voi aina käyttää valmiiksi steriloitua kuppia.

Kun poistat kupin, tyhjennä kuppi joko wc-pönttöön tai lavuaariin ja huuhtele se. Huuhtelu kannattaa aloittaa kylmällä vedellä, sillä tämä estää kupin värjäytymistä. Voit käyttää huuhteluun myös mietoa, hajusteetonta, öljytöntä, esimerkiksi intiimialueen pesuun tarkoitettua saippuaa, jonka PH on 3.5–5.5, eli vastaa emättimen hapanta ympäristöä.  Silikoni on huokoinen materiaali, joka voi imeä itseensä öljyä, hajua ja värejä esimerkiksi saippuasta. Nämä aineet voivat muodostaa kupin pinnalle kalvon, joka voi aiheuttaa kuppiin hajua tai ärsyttää limakalvoja.

Jos wc-tiloissa ei ole lavuaaria, voit myös pyyhkiä kupin intiimialueen puhdistusliinalla. Tarkista puhdistuksen yhteydessä, että kupin yläosassa olevat ilmareiät ovat kokonaan auki ja puhtaat.

Keitä kuppia vähintään 10 minuuttia ennen kuukautisia ja niiden jälkeen.