Mikä on PAPA-koe?

PAPA-koe eli gynekologinen irtosolukoe on kehitetty kohdunkaulan syövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. PAPA-kokeen avulla saadaan tietoa myös gynekologisten tulehdusten ja runsaan valkovuodon syistä.

Suomessa kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset on aloitettu 1960-luvulla. Niiden ansiosta kohdunkaulan syövän esiintyminen on vähentynyt 80%. Naiset kutsutaan kirjeellä maksuttomaan seulontatutkimukseen. Seulonta-PAPA otetaan naisilta viiden vuoden välein 30-60 vuoden iässä. Joissain kunnissa naisten seulonta aloitetaan jo 25- vuotiaana ja lopetetaan 65-vuotiaana.

Milloin hakeutua PAPA-kokeeseen?

Nykyisin monissa kunnissa seulontatutkimukseen on liitetty kondyloomavirustesti (HPV-testi) eli PAPA/HPV-näytteestä seulontaan ensin riskiryhmän kondyloomavirustyypit, jotka voivat altistaa kohdunkaulan solumuutoksille. Jos näytteessä todetaan riskiryhmän kondyloomaviruksia, samasta näytteestä tehdään sen jälkeen tarkennustutkimuksena PAPA-koe.

PAPA/HPV-näytteeseen voi hakeutua myös itse yksityiselle gynekologille tai julkisen terveydenhoidon piiriin koska tahansa. Se onkin erityisen tärkeää silloin kun on poikkeavia gynekologisia oireita kuten vuotohäiriöitä, yhdynnänjälkeistä veristä vuotoa tai poikkeavaa valkovuotoa.

Miten PAPA-näyte otetaan?

PAPA-näytteen ottaa joko lääkäri tai terveydenhoitaja. Näyte otetaan emättimen pohjukassa sijaitsevasta kohdunnapukasta yhdellä-kolmella lastalla tai harjalla pyörivin ja/tai vetävin liikkein riippuen näytteenottotekniikasta. Näytteeseen pyritään saamaan kohdunnapukan soluja. PAPA-näytteen ottaminen voi kirpaista hieman ja sen jälkeen voi olla hieman veristä vuotoa.

Näyte lähtee patologille tutkittavaksi. Sen tulkinta kestää kondyloomaviruksen osalta muutamia päiviä ja PAPA-näytteen osalta noin 4 viikkoa. Näytteenottaja kertoo kuinka PAPA/HPV-näytteen vastaus ilmoitetaan asiakkaalle. Mikäli näytteessä todetaan jotakin poikkeavaa, hoitava lääkäri ohjeistaa jatkoseurannan tai jatkotutkimusten aikataulun. Lievissä muutoksissa riittää kontrolli-PAPA näytteen ottaminen 1-2 vuoden kuluttua.