Minä tahdon säilyttää maailman lapsilleni

35-vuotias Riina on kolmen lapsen äiti. Elämässään hän yrittää tehdä aktiivisesti valintoja ja tekoja sen eteen, että maapallo olisi elinkelpoinen ympäristö vielä hänen lapsilleenkin. Yksi Riinan ekoteoista on kuukupin käyttäminen.

Tällainen minä olen

Olen hyvin ekohenkinen, mutta en kuitenkaan mikään ituhippi. Pyrin tekemään ympäristöystävällisiä valintoja mahdollisimman usein. Lapsilleni olen muun muassa käyttänyt kestovaippoja ja kierrätys on minulle itsestäänselvyys. Tärkeä henkilökohtainen ekotekoni on kuukupin käyttö.

Arjessani minua pitävät ihanalla tavalla kiireisenä 9-, 11- ja 14 -vuotiaat lapseni. Päivisin työskentelen myyjänä erikoisliikkeessä ja silloin kun on aikaa harrastaa, lempipuuhiani on kaikenlainen kotoilu, kuten leipominen ja käsityöt.

Silloin kuulin kuukupista ensimmäisen kerran

Olen ollut toisen suomalaisen kuppimerkin käyttäjä aivan siitä asti, kun sen ensimmäinen erä tuli aikoinaan myyntiin. Kuulin kupista sosiaalisen median kestovaippa- tai äitipiireistä ja päätimme tilata isomman erän kuppeja kimppatilauksena ystävieni kanssa. Kuppia olen käyttänyt noista ajoista asti.

Minulle kuukupin käyttöön siirtyminen oli tosi luontevaa. Ehkä siksi, että olin ollut jo aktiivisesti kestosuojien kanssa tekemisissä lasteni kestovaippailun merkeissä. Lähdin kokeilemaan kuppia innoissani, sillä tamponit eivät koskaan olleet sopineet minulle. Siteissä puolestaan veri tuntui jotenkin ällöttävältä. Jo aivan ensimmäisillä kupin kokeilukerroilla ilahduin siitä, miten helposti sen käyttö sujui. Oikeastaan ainoa opeteltava asia oli, millainen kupin tyhjennysväli sopi itselle parhaiten. Olin myös tosi onnellinen siitä, että vaikka tamponien käyttö ei minulle koskaan tullut kysymykseen, kupin käyttö sujui hienosti. Pääsin vihdoin eroon myös epämiellyttävistä terveyssiteistä!

Kokemuksiani Nomaista

Olen nyt käyttänyt Nomaita muutaman kierron ajan ja olen aivan myyty. Aikaisempi kuppini oli aika jäykkä ja se aiheutti sisällä ollessaan paineentunnetta. Uusi kuppini on ihanan pehmeää materiaalia ja kun se on asetettu paikoilleen en tunne sitä lainkaan. Nomain antenni on mielestäni mukavampi kuin edeltäjänsä ja sitä on helppo lyhentää helmien ansiosta.

Minulla on käytössäni Nomain kaksi kokoa ja juuri kokovalikoima onkin yksi asia, mitä uudessa kupissani erityisesti rakastan. Kuukautisvuotoni on runsasta ja nyt minulla on käytössäni vielä aikaisempaakin tilavampi kuppi, jota tarvitsee tyhjentää runsaimpien vuotopäivien aikaan vain 4–6 tunnin välein. Kun vuoto hieman rauhoittuu, vaihdan Nomain keskikokoiseen kuppiin. Se on samankokoinen kuin aikaisemman kuppini isoin koko. Kupissa tärkeää on myös hygieenisyys. Koska Nomain pinta on lähes sileä, se on helppo puhdistaa.

Juhannuksena pääsin testaamaan uutta kuppiani poikkeusolosuhteissa mökillä. Kupin tyhjennys onnistui mökin ulkohuussissakin hyvin ja mikä parasta, pystyin saunomaan ja uimaan sydämeni kyllyydestä ilman että minun tarvitsi miettiä kuukautissuojani pitävyyttä.

Kaiken kaikkiaan kokemukseni Nomaista ovat niin positiivisia, että olen jo suositellut sitä ystävilleni. Aion kehottaa myös 11-vuotiasta tytärtäni kokeilemaan kuppia, kun kuukautiset tulevat hänelle ajankohtaisiksi.

Nomai - Riina - Minä tahdon säilyttää maailman lapsilleni

Minä rakastan…

Minulle tärkeitä asioita ovat aktiivinen arki perheeni kanssa sekä ekologisuuden toteuttaminen aina kun se on mahdollista. Kuukuppia käyttäessäni voin osallistua perheen touhuihin kuukauden ajasta riippumatta, eivätkä esimerkiksi lasten kovasti rakastamat kylpyläreissut jää tekemättä siksi, että äidillä sattuu olemaan kuukautiset. Kuukuppi on minulle myös joka kuukautinen muistutus siitä, että voin omilla valinnoillani yrittää säilyttää tämän maailman elinkelpoisena myös lapsilleni.

Tästä syystä sinunkin pitäisi kokeilla!

Mielestäni tärkeimmät syyt kuukupin käyttöön ovat että se on edullinen, ekologinen ja luotettava kuukautissuoja. Mietipä miten paljon laitat rahaa siteisiin tai tamponeihin yksien kuukautisten aikana. Entä vuodessa? Kymmenessä vuodessa? Tai kaikkina niinä vuosina yhteensä kun sinulla on kuukautiset? Kuukuppi maksaa itsensä takaisin jo muutaman kierron aikana. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö se tulisi käytössä edullisemmaksi kuin kertakäyttösuojat.

Entäpä ekologisuus sitten? Jos tuotat yksien kuukautistesi aikana yhden vessan roskissäiliön verran jätettä, niin millainen vuori sitä syntyy koko elämäsi aikana? Tässä maailman tilanteessa kenelläkään meistä ei ole varaa olla valitsematta ekologista vaihtoehtoa, jos sellainen on tarjolla.

Ja vielä luotettavuus. Itselläni kuukautiset ovat todella runsaat. Ennen kuin aloin käyttää kuukuppia, ne rajoittivat aika lailla elämääni, sillä siteet olivat minulle ainoa vaihtoehto. Nykyään voin unohtaa kuukautisten olemassa olon lähes kokonaan. Se on aivan mielettömän ihana ja vapauttava asia!