Näin syntyi Nomai

Nomai-kuukuppi on suunniteltu ammattitaidolla ja rakkaudella. Sen kehittäjä, gynekologi Nonna Heiskanen kertoo nyt, miten Nomain tarina alkoi ja kenelle kuppi sopii aivan erityisesti. Jutun luettuasi tiedät myös, mikä tekee Nomaista ylivoimaisen vaihtoehdon verrattuna muihin tarjolla oleviin kuukuppeihin.

Nonna kertoo, kuinka Nomain tarina alkoi ”Minä kiinnostuin kupista asiakkaideni ansiosta. Moni heistä tuli vastaanotolleni kuukuppinsa kanssa ja ajattelin, että nyt on ryhdyttävä selvittämään tarkemmin, mistä tällaisessa kuukautissuojassa on kysymys.”

Nomain kehittäjä esittelee mustaa kuukuppia

Tämähän on aivan huikea keksintö!

Nonna päätti ottaa asiakseen selvittää kaiken mahdollisen kuppiin liittyen. ”Hankin käsiini markkinoilla olevia kuppeja ja aloin lukea aiheesta julkaistuja artikkeleita. Mitä enemmän aiheeseen perehdyin, sitä kiinnostavammalta se alkoi vaikuttaa. Gynekologin näkökulmasta ilahduttavin oli oivallus, että kuppi on naiselle äärimmäisen turvallinen kuukautissuoja. Koska lääketieteellinen silikoni ei kerää pinnalleen bakteereja, se ei myöskään edesauta naisilla yleisesti esiintyvien emätin- ja hiivatulehdusten syntyä. Myös siteiden ja tamponien aiheuttamat allergiset reaktiot, kuten iho- ja limakalvoärsytys sekä ihottumat, vähenevät huomattavasti. Imukykyisten tamponeiden käyttöön yhdistettyä toksista shokkioireyhtymää ei myöskään kupin käyttäjillä esiinny juuri lainkaan.”

Kaikkea lukemaansa Nonna ei kuitenkaan allekirjoittanut aivan täysin. ”Gynekologina minua hämäsi se, että kuppien käyttöä neuvottiin saatavilla olevissa aineistoissa lääketieteen näkökulmasta aivan väärin. Kupin kokoa muun muassa ohjeistetaan kasvattamaan ikävuosien lisääntyessä tai synnytyksen jälkeen. Tämä ohjeistus ei pohjaa minkäänlaiseen faktatietoon, sillä jokaisen naisen fysiologia ja anatomia ovat erilaisia. Emätin on rakenteeltaan joustava ja putkimainen. Esimerkiksi synnytyksestä se palautuu jokaisella naisella eri tavalla. Oma kuppikoko tuleekin siis valita ennen kaikkea sen mukaan, mikä itsellä toimii ja tuntuu parhaimmalta. Ei ikävuosien tai lapsien lukumäärän perusteella.” Nonna havaitsi myös, ettei tarjolla olevien kuppien muotoilu vaikuttanut lääketieteellisesti täysin toimivalta. ”Kupeissa oli pinnanmuotoja, jotka käytössä voivat ärsyttää ja hangata emättimen limakalvoja. Myöskään kuppien materiaali ei jäykkyytensä ansiosta useinkaan tuntunut kovin käyttömukavalta, sillä jäykkä kuppi voi aiheuttaa tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä epämiellyttävää painontunnetta emättimeen.”

Nyt puolitoista vuotta myöhemmin Nonna esittelee ylpeänä Nomain. Se on kuukuppi, joka on ominaisuuksiltaan lääketieteen näkökulmasta ylivoimainen muihin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin verrattuna.

Nomai-kuukupin kehittäjät hymyilevät

Muotoilu, muotoilu, muotoilu!

Nonna on uransa aikana tutkinut vastaanotollaan tuhansia naisia sekä saanut myös palkintoja naisterveyden edistämiseksi tekemästään tutkijantyöstä. Hän jos kuka tietää, mikä on suurin haaste käyttömukavan ja luotettavan kuukupin suunnittelussa. ”Kahta anatomialtaan täysin samanlaista naista ei ole. Mietinkin paljon sitä, minkä asioiden kuukupissa pitää toteutua, jotta se vastaisi mahdollisimman monen naisen yksilöllisiin tarpeisiin.”

Nomain suunnittelussa aivan ykkösjuttu on ollut muotoilu. Kuukupista on tuotekehitysprosessin aikana piirretty lukuisia erilaisia rakennemalleja, ja pikkuhiljaa kupin muoto on hioutunut siksi timantiksi, joka se nyt on. ”Naisen emätin on muodoltaan hieman maljamainen. Tämä sama maljamaisuus toistuu myös Nomaissa. Kupin istuvuus on erinomainen sen pehmeän materiaalin ansiosta. Oikeaa jäykkyysastetta haimme kauan. Liian pehmeä kuppi ei testivaiheessa aivan kaikilla käyttäjillä auennut kunnolla, kun taas liian jäykkä kuppi saattoi tuntua käytössä epämukavalta.”

Oleellinen Nomain käyttömukavuutta lisäävä ominaisuus on kupin sileä pinta. ”Kaikenlaiset kohokuviot kupin pinnassa saattavat ärsyttää emättimen herkkiä limakalvoja ja estää siten joillakin naisilla kupin käytön kokonaan. Sileä pinta on myös hygieniasyistä hyvä asia, sillä se on helpompi puhdistaa kuin kohokuvioinen pinta. Tuotekehityksessä emme saaneet selville yhtään syytä, miksi kupin pinnassa pitäisi käytettävyyden näkökulmasta olla kohoumia tai porrastuksia. Siksi teimme Nomaista sileäpintaisen.”

Kupin käyttömukavuuteen oleellisesti vaikuttava asia on myös kupin pohjassa oleva antenni. Nomain antenni muodostuu pienistä helmistä, mikä sekin on Nonnan mukaan tarkasti suunniteltu yksityiskohta. ”Jokaisella naisella kohdunsuu sijaitsee eri korkeudella. Ne, joilla kohdunsuu on alhaalla, haluavat usein lyhentää kuukuppinsa antennia. Nomain antennin pienet helmet tekevät lyhentämisestä helppoa. Antenni on materiaaliltaan pehmeä, minkä ansiosta se on käytössä huomaamaton.”

Tärkeää on myös, että kuppi on vuodon määrään nähden oikean kokoinen. Nonna kertoo, että juuri tästä syystä Nomaita on saatavilla kolmessa eri koossa. ”Pienin kuukupeistamme on vetoisuudeltaan 23 millilitraa, keskikoinen 32 millilitraa ja isoin 41 millilitraa. Naisen kuukautisvuodon määrä on kuukautisten aikana keskimäärin 80 millilitraa. Mikäli vuotomäärä on normaali, riittää oikein hyvin, jos kuppia tyhjentää aamuin ja illoin. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka kuppi vetoisuutensa puolesta sallisi pidemmänkin vaihtovälin, on maksimikäyttöaika aina 12 tuntia kerrallaan. Kupin säännöllinen tyhjennys ja huuhtelu vähentävät entisestään emättimen bakteeritulehdusten riskiä.”

Gynekologi Nonna Heiskanen kehitti Nomai-kuukupin

Yksinkertaisesti ylivoimainen, aivan kaikille naisille

Nomain suunnittelussa tärkeimpänä ohjenuorana on siis ollut kehittää naisille turvallinen ja laadukas intiimihygieniatuote, jossa yksityiskohdat on lääketieteen näkökulmasta mietitty parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta kenelle kuppi sitten aivan erityisesti sopii? Nonnan mielestä Nomai on oivallinen valinta aivan kaikille naisille, iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Mutta ehkä tämä kuukuppi hänen mukaansa kuitenkin useimmiten löytyy tietynlaisten naisten kylpyhuoneen kaapista. ”Nomain tyypillinen käyttäjä on moderni, ennakkoluuloton edelläkävijänainen. Hän on kiinnostunut paitsi omasta terveydestään myös ympäristönsä tilasta. Usein hän on herännyt miettimään omia arvojaan ja sitä, mitkä asiat ovat hänelle elämässä tärkeimpiä. Ne naiset, jotka haluavat elää nautinnollista, aktiivista ja vastuullista elämää, valitsevat todennäköisimmin kuukupikseen Nomain. Sellaiset, jotka haluavat toteuttaa itselleen rakkaita juttuja joka päivä ilman rajoituksia, kuukauden ajasta riippumatta.”