Naisten virtsankarkailu

Virtsankarkailu on naisilla yleinen, mutta turhaan salailtu vaiva. Mikäli oireet haittaavat päivittäistä elämää ja huonontavat elämänlaatua, on aiheellista hakeutua hoitoon esim. gynekologin tai lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle. Lantionpohjan lihasten säännöllinen vahvistaminen jumpan avulla ennaltaehkäisee ja usein myös vähentää virtsankarkailua. Mikäli omatoiminen jumppa ei auta, virtsankarkailun hoitoon löytyy myös muita tehokkaita hoitokeinoja.

Nomain kehittäjä esittelee mustaa kuukuppia

Kuukupin käyttö virtsankarkailussa

Kuukuppi on hyvä apu lievässä ponnistusvirtsankarkailussa, jota esiintyy ponnistuksissa esim. jumpassa, yskiessä, juoksulenkillä. Kuukuppi nostaa mekaanisesti virtsaputken kulmaa, jolloin virtsaputken paine ei laske vatsaontelon paineen noustessa liian matalaksi. Tämän takia ponnistusvirtsankarkailu estyy tai vähenee huomattavasti.

Teimme asiasta pilottitutkimuksen 2019–2020. Tutkimukseen osallistui 30 lievästä/keskivaikeasta ponnistusvirtsankarkailusta kärsivää 30-80 vuotiasta naista. He kaikki hakeutuivat virtsankarkailuoireen takia gynekologin vastaanotolle. Kolmen kuukauden seurannassa yli 90 % koki hyötyvänsä erittäin paljon kuukupista. Virtsankarkailu loppui tai väheni huomattavasti yli 90 %:lla tutkimukseen osallistuneista naisista. Naiset käyttivät kuukuppia joko 12 tuntia (aamusta iltaan) tai urheilun ajan. Varsinkin urheillessa kuukupin käyttö koettiin helpoksi ja hyödylliseksi.

Mikäli ponnistusvirtsankarkailu on erittäin vaikeaa, ei kuukuppi välttämättä ole riittävän tehokas hoitomuoto. Tällöin suositellaan harkitsemaan fysioterapian ohella nauhaleikkausta, joka on tehokkain vaikean ponnistusvirtsankarkailun hoitomuoto.

KATSO KUUKUPIN KÄYTTÖOHJEET

Ponnistusvirtsankarkailu

Virtsankarkailu on tavallinen oire, josta kärsii satunnaisesti jopa puolet naisista. Virtsankarkailu lisääntyy iän myötä ja erityisesti vaihdevuosien jälkeen estrogeenin vähenemisen ja sen aiheuttaman limakalvojen kuivumisen takia. 20–40 vuotiaista naisista virtsankarkailusta kärsii 7 %, 40–60-vuotiaista naisista 20 % ja 60–80 vuotiaista naisista joka kolmas.

Virtsankarkailulle altistavia tekijöitä ovat mm. ikä, synnytysten määrä, ylipaino, sidekudoksen heikkous, fyysisesti raskas työ, krooninen yskä ja tupakointi.

Ponnistusvirtsankarkailussa virtsa karkaa ponnistamiseen esim. yskäisy, nauru, hyppiminen, juokseminen, nostoliike liittyen ilman ennakoivaa virtsaamispakkotunnetta. Tässä muodossa lantionpohjan lihakset ja sidekudos ”pettää” ja ponnistamisen yhteydessä vatsaontelon sisäinen paine nousee korkeammaksi kuin virtsaputken paine ja virtsaa pääsee karkaamaan. Tällöin kerralla karkaavan virtsan määrä on usein melko pieni.

Lantionpohjan lihasjumppa

Tärkein ja naisten itse toteutettavissa oleva, helppo hoito virtsankarkailuun on lantionpohjan lihasten säännöllinen jumppaaminen 5 kertaa viikossa, muutaman minuutin kerrallaan. Tärkeää on tehdä monipuolisia harjoituksia ja harjoittaa sekä maksimivoimaa, kestovoimaa ja nopeusvoimaa. Oikeanlaisen lihassupistuksen tuntee siitä, kun laittaa emättimeen kaksi sormea ja supistaa emättimen ympärillä olevia lihaksia sormien ympärille kuten virtsaa pidättäessä. Tällöin lantionpohjan lihakset ikäänkuin puristuvat sormien ympärille.

Maksimivoimaharjoituksessa supista peräaukko, emätin ja virtsaputki kuten pidättäisit virtsaa. Pidä maksimaalinen supistus 5–10 sekunnin ajan, rentouta lantionpohjaa 10 sekuntia supistusten välissä. Toista harjoitus 5 kertaa.

Kestovoimaharjoituksessa supista lantionpohja peräaukosta virtsaputkeen saakka kevyesti ja pidä kevyt supistus 20 sekuntia, rentouta lantionpohja supistusten välillä. Toista harjoitus 5 kertaa.

Nopeusvoimaharjoituksessa supista lantionpohjan lihakset mahdollisimman nopeasti ja voimakkaasti. Rentouta lantionpohja supistusten välissä. Toista 10 kertaa. Tätä harjoitusta voit kokeilla myös virtsatessa. Katkaise virtsasuihku lantionpohjaa supistamalla.

Lantionpohjaa on tärkeä treenata koko elämän ajan. Hyväkuntoinen lantionpohja tukee virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta sekä ehkäisee laskeumien syntymistä. Lantionpohja toimii myös lanneselän tukena yhdessä syvien selkä- ja vatsalihasten sekä palleakaaren kanssa. Lantionpohjalla on myös tärkeä rooli seksuaalitoiminnoissa ja seksuaalisessa nautinnossa.

LUE LISÄÄ


Apua virtsankarkailuun?

Kuukuppi on pilottitutkimuksemme mukaan tehokas apu lievässä ponnistusvirtsankarkailussa, jota esiintyy
ponnistuksissa esim. jumpassa, yskiessä, juoksulenkillä.

Kuukuppi tuo myös uudenlaista vapautta kuukautisiisi. Se on ekologinen ja kestävä kuukautissuojavaihtoehto,
jonka käytön opittuasi et halua enää palata vanhaan.

Nomai kuukuppi on gynekologin suunnittelema ja istuu sinulle täydellisesti. Valikoimastamme löydät kolme eri kokoa.