Yhdyntäkivut – 5 yleistä syytä miksi seksi sattuu

Joskus yhdyntä aiheuttaa epämukavia tuntemuksia tai kipua: toisinaan ongelma voi kestää pidemmän aikaa, joskus kipu on satunnaista. Yhdyntäkivut ovat monelle tuttu ongelma, mutta ei hätää – ongelmalle on usein aina jokin syy, joka on selvitettävissä ja ratkaistavissa.

Nomain gynekologi Nonna listaa viisi yleisintä syytä, miksi seksi voi sattua:

 

1. Kuivat limakalvot.

Limakalvojen kuivuus voi johtua matalahormonisen ehkäisyn käytöstä, joka voi ohentaa limakalvoja. Hoito on vaihtaa ehkäisy korkeahormonisempaan vaihtoehtoon. Ikääntyminen aiheuttaa estrogeenin tuotannon vähentymistä ja tämän seurauksena limakalvot ohenevat ja kuivuvat. Paikallinen estrogeenihoito auttaa hyvin limakalvo-oireiseen. Limakalvot voivat olla ohuet myös synnytyksen jälkeen imetysaikana, milloin hormonitoiminta ei ole vielä palautunut normaaliksi. Myös synnytyksen seurauksena tulleet arvet tai gynekologiset leikkausarvet voivat tehdä yhdyntäkipuja. Usein ajan mittaan arpien sulaessa niiden aiheuttama yhdyntäkipu helpottaa. Joskus limakalvojen kuivuus voi johtua perussairaudesta esim. Sjögrenin syndroomasta.

2. Tulehdukset.

Hiivatulehdus tai emätintulehdus eli bakteerivaginoosi voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja limakalvojen ärtyneisyyden takia. Myös sukupuolitaudit klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa yhdyntäkipuja varsinkin kohdunnapukassa kohdunnapukan tulehduksen takia. Tällöin yhdynnän jälkeen voi olla myös veristä vuotoa.

3. Vulvodynia.

Vulvodynia on yksi tavallinen yhdyntäkipujen aiheuttaja nuoremmilla naisilla. Sen syy on tuntematon, mutta tiedetään, että kipuoireen voi laukaista tulehduskierre tai yhdistelmäehkäisyn käyttö. Hoito on oireenmukainen, tarvittaessa liukasteet ja puudutusgeeli voivat helpottaa yhdyntöjä. Tila on kiusallinen, mutta hyvänlaatuinen ja paranemisennuste on hyvä.

4. Emätinkouristus eli vaginismus.

Sen aiheuttaa lantionpohjan lihasten tahaton kouristuksenomainen supistuminen, jonka seurauksena yhdyntä on kivulias tai ei onnistu lainkaan. Joskus taustalla voi olla endometrioosi tai tulehdus. Usein lantionpohjan ja mielen rentoutumisharjoitukset sekä keskustelu kumppanin kanssa auttavat ja helpottavat oiretta.

5. Endometrioosi.

Endometrioosi on yleinen sairaus. Sitä sairastaa 10-15% hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosin syy on tuntematon. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy vatsaontelossa ja vatsaontelon elinten ympärillä. Endometrioosi aiheuttaa kroonisen tulehdustilan. Yhdyntäkipu tuntuu tyypillisesti syvällä emättimessä ja lantiossa ja voi säteillä peräsuoleen päin. Hoito on oireenmukainen mm. yhdistelmäehkäisy on tehokas hoito sammuttamaan tulehduksen.

Tärkeintä on muistaa, että kivun kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Gynekologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, mikäli epäilee tulehdusta, sukupuolitautia tai kipuoire hankaloittaa/estää yhdynnät. Myös verinen vuoto yhdynnän jälkeen on tärkeä syy hakeutua vastaanotolle.